Ingyenes hallásvizsgálat Cochlear implantátumok Baha

Nyomtatás Cochlear felhasználók kápráztattak el mindenkit a ‘Beats of Cochlea’ zenei fesztiválon

2015. július 15. és 16. között Varsóban rendezték meg a ‘Beats of Cochlea’ zenei fesztivált, amely az első olyan zenei rendezvény, amelyet kifejezetten a hallásjavító implantátumot viselő gyermekek, fiatalok és felnőttek számára szerveztek. Az esemény a lengyelországi World Hearing Center keretein belül tevékenykedő Henryk Skarżyński professzor ötlete alapján jött létre.


A fesztivál 29 résztvevőjét olyan cochleáris implantátumot vagy csontvezetéses implantátumot viselő jelentkezők közül választották ki, akik egy róluk szóló videó beküldésével igyekeztek bebizonyítani rátermettségüket és zenei tehetségüket a zsűrinek.


A kiválasztottak közül 13-an a Cochlear implantátumait viselik. Számukra az utazáshoz és a részvételhez szükséges anyagi fedezetet a Cochlear biztosította, hiszen a vállalat fontos küldetésének tekinti, hogy mindenkinek lehetősége legyen megtapasztalni a zene által nyújtott élményeket.
Az utolsó válogatáson már a személyes meghallgatásra is sor került, melynek eredményeképpen többek között 5 Cochlear felhasználó lehetőséget kapott, hogy megmutathassa tehetségét a Fesztivál Gála koncerten, melyre Varsóban került sor, 2015. július 16-án.


A gálát élőben sugározták a YouTube felületén, sőt a Lengyel rádió és televízió szintén jelen volt a rendezvényen. A részvevők számára egy életre szóló élményt nyújtott a fesztivál, és a sikereken felbuzdulva a szervezők szeretnék jövőre is megrendezni a fesztivált.


A 13 Cochlear felhasználó:

 • Balogh Csenge, Magyarország
 • Balogh Fanni, Magyarország
 • Benkő Gyula, Magyarország
 • Szente Milán, Magyarország
 • Arnau Pozas Saiz, Spanyolország
 • Javier Costas García, Spanyolország
 • Felicity Bleckly, Ausztália
 • Ceyda Selvi, Törökország
 • Liel Sabag, Izrael
 • Lalena Damisch, Németország
 • Lena Wagner, Ausztria
 • Gabriel Wagner, Ausztria
 • Antoni Drozd, Lengyelország

 

A fesztiválra az előzetesen beadott jelentkezések alapján 4 magyar Cochlear felhasználó kapott meghívót: Balogh Csenge és Fanni, Benkő Gyula és Szente Milán. Csenge és Fanni 11 éves ikerlányok; 5 éves korukban kaptak cochleáris implantátumot. Csenge fuvolázik, Fanni zongorázik. Milán 17 éves, 11 éve kapta meg Baha implantátumát; gitáron játszik. Gyula 45 éves, 1 éve használ cochleáris implantátumot; egy vonósnégyes tagjaként brácsán játszik.


A rendezvényre nagy magyar csapat érkezett, összesen 10-en képviseltük hazánkat. Csengét és Fannit anyukája, Milánt apukája, Gyulát a vonósnégyes két másik tagja kísérte el.
Az első napon a zsűri előtt minden résztvevő megmutatta tudását, előadták kedvenc darabjukat a választott hangszeren. Míg a zsűri döntésére vártunk, mindenkivel interjúkat készítettek a Cochlear, a lengyel rádió és több televíziós csatorna munkatársai. A nap végén kihirdették a másnap esti Gála fellépőit: a 14 kiválasztott előadó közé két magyar tehetség – Csenge és Gyula – is bekerült.
A második napon kettévált a társaság, a gála fellépői a főpróbán vettek részt, amíg a többiek városnézés keretében megismerhették Varsó nevezetességeit. A Gála komolyan előkészített, csodálatosan megrendezett esemény volt – elő közvetítéssel a YouTube felületén.

Zárásként néhány gondolat a fesztivál a főszereplőitől.

 

Szente Milán:
“Én sajnos nem jutottam tovább, de nem volt nagyon okom bánkódni, mert így egy varsói városnéző túrára mehettem. A következő nap ellátogattam a World Hearing Centerbe, és egy buszos és gyalogos túrával megnéztem Varsó nevezetsségeit.

A gálához elegánsan kellett felöltözni. 19.00-kor kezdődött az előadás, a lengyel köztévé közvetítette élőben. Mikor a Gála végéhez érkeztünk, szobrot vehetett át minden versenyző, aki kijutott ide Lengyelországba, köztük én is. Nagyon jól éreztem magam kiváló társaságom volt. Rengeteget nevettünk, közben megtudtunk egymásról pár dolgot is.”


Benkő Gyula:
“Nagy várakozással indultunk neki a fárasztó hosszú útnak. Az emberek szeretnek emlékezni a szép élményekre, én is így teszek. Felmelegítő érzés volt ennyi magamfajta implantos zenélni tudó, zenélni akaró embert megismerni a világ minden tájáról. Remek kezdeményezésnek tartom ezt a fesztivált, remélem lesz folytatása, hogy mások is megmutathassák, hogy létezünk és erőt adjanak azoknak, akik nem hisznek abban, hogy a hallásproblémával élők is zenélhetnek. Várom a folytatást.”

 

 

Bulátkó Erzsébet, Csenge és Fanni édesanyja:

“Ha 1-2 szóval kellene kifejezni, akkor annyit írnék, hogy óriási élmény, mind a zenei fesztiválon részt vevő gyerekeknek és felnőtteknek, mind és az őket elkísérő szülőknek, családtagoknak. Megtapasztalhatták azt, hogy nem csak Magyarországon, hanem a világ minden táján vannak sorstársaik. Az egyik kislányom meg is jegyezte, hogy „Anya, nem gondoltam volna, hogy „hallókások” is lehetnek ilyen nagy sztárok!”
Amitől pedig teljesen elolvadtak a gyerekek: azon kívül, hogy kitüntető figyelmet kaptak, úgy érezték a zenei fesztivál alatt, hogy nagyon különlegesek, azzal, hogy tehetségükkel, szorgalmukkal zenélnek. És ez így is van. Óriási dolog, hogy nekik a zenélés természetes. Az, hogy zenélnek, külön elismerése méltó és nagyra becsülendő.”