Ingyenes hallásvizsgálat Cochlear implantátumok Baha

Nyomtatás Fülzúgás kezelés

Mi a fülzúgás?

A fülzúgás latin nevén tinnitus, melynek jelentése csengés, csörgés. Olyan hangérzetet jelent az egyik, vagy mindkét fülben, ritkábban a fejben, ami nem emberen kívüli hangforrásból ered. Ez lehet például morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés. A hallott zaj erőssége nagyon egyéni, lehet gyakran változó is. Legtöbbször nyugodt, csendes környezetben a legkellemetlenebb. Tartós fennállása esetén gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, egyre jobban zavarhatja a mindennapi életet.

A fülzúgás nem különálló betegség, hanem tünet, amelynek két formáját különböztetjük meg:

 • Objektív fülzúgásról beszélünk, ha a hang külső szemlélő számára is érzékelhető sztetoszkóppal.
 • A  szubjektív fülzúgás mások számára nem érzékelhető, fizikai eszközökkel nem mérhető. Ez a gyakori, a mindennapi orvosi gyakorlatban szinte mindig ezzel a típusú fülzúgással van dolgunk.

 

A fülzúgás okai

Objektív fülzúgás esetén a hanghallásokat leginkább a fej és a nyak ereinek speciális elváltozása, vagy a középfül és a szájpadlás izmainak fokozott mozgása okozza. Nagyon ritkák.

A szubjektív fülzúgásnak számtalan oka lehet:

 • fülbetegségek: pl. egyszerű fülzsírdugó, középfülgyulladások, fülkürt hurut, otosclerosis, erős hangok által kiváltott belsőfül károsodások (diszkó, petárda, lövészet, zajos munkahely), sérülések, Meniere betegség, akusztikus neurinoma  (jó indulatú daganat);
 • koponya- és agysérülések;
 • a központi idegrendszer egyes megbetegedései;
 • anyagcsere betegségek: pl. cukorbetegség;
 • keringési zavarok;
 • egyes gyógyszerek mellékhatásai: amely gyógyszerek azonban az adott betegség kezeléséhez nélkülözhetetlenek;
 • fertőző megbetegedések;
 • mozgásszervi elváltozások: különösen a nyaki gerincoszlop, a nyak- vállizmok területe;
 • élvezeti szerek: alkohol, kávé, nikotin;
 • fogászati problémák;
 • állkapocsizület elváltozásai;
 • stressz, neurózis;

 

Mi a teendő, ha fülzúgást észlel?

A legfontosabb, hogy minél előbb forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz. Nem szabad arra várnia, hogy majd elmúlik!

Lehet, hogy egy egyszerű, könnyen kezelhető ok van a háttérben, melynek megszüntetésével a fülzúgás is megszűnik. Lehet, hogy valamilyen komolyabb, de jól kezelhető, gyógyítható betegségről van szó.

Lehet, hogy az agyi keringés és a belsőfülben levő érzéksejtek anyagcseréjének javítása infúziók segítségével megszünteti vagy jelentősen mérsékli fül- vagy fejzúgását.

 

A fülzúgás kezelése

TRT terápiánk fő részei a készülékek és lazító tréningek. Egyes esetekben a kezelést kiegészítjük hatásos gyógyszerekkel is.

A készülékekről

A fülzúgás elleni terápiában alapelvnek tekinthető, hogy a csendet kerülni kell. Ezért a TRT terápiában fontos szerepük van az ú.n. Noisereknek. (A noise angol szó, jelentése: zaj.) Ezek zajgenerátor készülékek, melyek elektronikus gyógyászati segédeszközök.

Ezek a készülékek a hallókészülékekhez hasonlóan a fülbe illeszkednek. Állandó, halk, szélessávú, hangot bocsátanak a fülbe. E szélessávú hangok közül is az ún. "rózsazaj" a legkellemesebb az agyunk számára (susogó, a tenger hangjához hasonló hang). A hangerő szabályozható, a készülék viselésekor a fülzúgást a korábban alkalmazott "maszker" (=elfedés) típusú készülékekkel szemben sosem szabad elfedni, ami igen fontos, hogy sikeres legyen a terápia.

A külső hangokat a készülék nem erősíti. A hallást sem befolyásolja, mivel a külső hallójáratot nem zárja el.
Egyes készülékek az elalvást és alvást zavaró fülzúgás csökkentése céljából éjszakai viselésre is alkalmasak.