Ingyenes hallásvizsgálat Cochlear implantátumok Baha

Nyomtatás Cochleáris implantátum

A cochleáris implantátum egy beültethető segédeszköz súlyos halláscsökkenés és siketség esetén. Az implantátum alternativát jelent ott, ahol a hagyományos hallásjavító eszközökkel (pl. nagy teljesítményű hallókészülékek) nem lehet megfelelő eredményt elérni. Az implantátum nem orvosolja a siketséget, de egy életre szóló megoldást nyújt kiküszöbölésére.

Az ausztrál Cochlear cég által gyártott Nucleus implantátumok nem kizárólag a hallásról szólnak, hanem a kommunikációt teszik lehetővé. Jobb hallás révén a beszédkészség is jelentősen javul. Ezáltal a súlyos hallássérült és siket páciensek képesek lesznek hallani és jobban beszélni.

A világ összes implantátum viselőjének 70%-a a Cochlear nemzetközi díjas Nucleus implantátumával él. A Cochlear az implantátum technológia vezető szereplője, napjainkban 78 ország több, mint 1000 klinikáján használják, s a viselők száma meghaladja a 80.000 főt.

KÉPA cochleáris implantátumok nem csupán a hallás világát nyitják meg a halláskárosodott emberek számára, hanem az egész világot. A cochleáris implantátum bevált megoldás, melyet sokévnyi sikeres, valós eredmény támaszt alá és vezető hallásspecialisták támogatják világszerte.

 

Hogyan működik?

KÉPA cochleáris implantátum feladata a sérült vagy hiányzó szőrsejtek által okozott „hézag” áthidalása a csigában.
 

  1. A beszédprocesszor érzékeli a hangot, digitális jelekké alakítja és a közvetítő tekercsbe küldi.
  2. A közvetítő tekercs rádióhullámok útján közvetíti a jeleket a bőrön keresztül a belső implantátumra.
  3. A belső implantátum ezután elektromos energiává alakítja ezeket a jeleket, és ezt az energiát a csiga belsejébe ültetett apró elektródasorba továbbítja.
  4. Az elektródák a szőrsejtek megkerülésével közvetlenül ingerlik a hallóideget és továbbítják a jeleket az agyba. Az agy hangként értelmezi ezeket a jeleket.

Az eszköz a technikai feltételeket biztosítja, azonban ez önmagában nem elegendő – nagyon fontos a hallás-beszéd rehabilitáció szerepe a folyamatban. Ezt a pácienssel rendszeresen foglalkozó gyógypedagógusok és beállító mérnökök hosszú, közös munkája biztosítja.

A legjobb eredményeket kisgyermekeknél lehet elérni: azok a siketen született gyermekek, akik még a hallás-beszéd fejlődés előtt implantátumhoz jutnak, képesek lesznek ép hallású kortársaikkal lépést tartani, „hagyományos” (tehát nem nagyothalló) iskolába járni, s így munkaképes felnőtté válva majd teljes, aktív életet tudnak élni.

A Cochlear által gyártott implantátumok a világ legmegbízhatóbb és legszélesebb körben használt termékek, több mint 80.000 páciensnek segítettek visszaadni a teljes értékű életet. Magyarországon szintén több száz páciens viseli ezt a terméket.

Két sikertörténet hazánkból: az egyik egy most általános iskolás korú kislány, akit évekkel ezelőtt műtöttek Szegeden. A teljes siketségből sikeresen rehabilitálták úgy, hogy mos hangszeren képes játszani.
A másik egy, a médiában is bemutatott felnőtt művész, aki egyik nap azzal ébredt, hogy nem hall. A kétségbeesés hónapjait követő sikeres implantáció és rehabilitáció után mára ismét teljes életet tud élni. Őt a budapesti klinika szakemberei műtötték.

A Cochlear hallássegítő rendszerrel kezelt pácienseknek azt az ígéretet tesszük, hogy életük hátralévő részében itt leszünk, hogy segítsük őket.