Ingyenes hallásvizsgálat Cochlear implantátumok Baha

Nyomtatás Az eljárásról

Az eljárásrólA cochleáris implantátum használatához egy 5 lépésből álló út vezet:

  1. Bejelentkezés a cochleáris implantátum beültetését végző klinikán.
  2. A cochleáris implantátumra való alkalmasság felmérése.
  3. A cochleáris implantátum sebészeti beültetése.
  4. A beszédprocesszor programozása és az első hangok érzékelése.
  5. Finomhangolás és rehabilitáció.

A CI beültetése minden esetben teljes altatásban zajlik. A CI vevőtekercsét a fül mögött, a koponyacsontra vájt mélyedésben helyezik el, míg az elektródát a középfülön keresztül a csigába vezetik. Az ily módon elhelyezett implantátumot rögzítik. A CI külső részeinek felhelyezése legkorábban egy hónappal az operáció után lehetséges, korábbi felhelyezés esetén a külső tekercs mágnese elmozdíthatja a még nem kellően rögzült vevőtekercset.

Annak megállapításához, hogy a gyermek alkalmas-e cochlearis implantáció műtétre, egy klinikai felmérést kell elvégeztetni, melynek során gyakorlott szakemberek alaposan kivizsgálják a gyermeket, beleértve a hallásvizsgálatot és egyéb orvosi vizsgálatokat is, s ezután döntik el, hogy az adott esetben megoldást jelent-e az implantáció. Egyúttal tájékoztatják a családot arról is, milyen lépésekből áll az implantációs folyamat.

Az általános altatásban végzett műtét során az implantátum belső egysége kerül beültetésre. A műtét után 3-4 hétig gyógyul a seb, s csak azután helyezik fel az implantátum külső részeit. Ennek megtörténtekor a páciensek többsége azonnal elkezd hangokat hallani. A külső egység, a beszédprocesszor a gyermek igényeinek megfelelően programozható be, s ennek segítségével lehet megkezdeni a hallás-beszéd terápiát.

A cochleáris implantáltak számára megváltozik a világ. Egyrészt visszakapják az elvesztett hangokat, így újra valódi tagjai lehetnek a közösségnek, másrészt azonban a hang, amit hallanak, nem egészen ugyanaz, mint amit az átlagember hall. Ez persze csak azok számára különbség, akik valamilyen baleset vagy páciensség folyamán vesztették el hallásukat, így előtte már megtapasztalták a normál hallás által érzékelt hangokat. Az implantátum használatát meg kell tanulni, azt az eljárás után be kell állítani, így adjunk időt, hogy megszokjuk új élethelyzetünket, hogy valóban élvezhessük majd azt.

Néhány tudnivaló az implantáció után:

  • Óvjuk a műtét utáni héten a műtéti heget, tartsuk távol azt a nedvességtől
  • A varratokat a műtét után 7-10 nappal távolítják el
  • Amikor a seb teljesen begyógyul (kb. 4 hét), fel lehet helyezni a beszédprocesszort és el lehet végezni az első beállítást
  • Az első hónapokban több beállításra is szükség lesz, melyek az idő múlásával egyre ritkábban szükségesek

Az implantáció után kiemelten fontos a rehabilitáció, melyről az erről szóló menüpontban olvashat bővebben.